Ons verhaal

 

100 jaar Pasveer

Hoi! Ik ben Claudia Pasveer en dit jaar bestaat Pasveer Lederwaren maar liefst 100 jaar. Al drie generaties lang is onze familie expert op het gebied van lederwaren en tassen en doen wij ons werk met passie en plezier. Onze winkels zijn ons visitekaartje. Ze zijn herkenbaar aan hun warme, natuurlijke uitstraling, huiselijke sfeer en de rijke geur van lederwaren. We zijn een echt familiebedrijf met persoonlijke aandacht voor onze klanten en medewerkers. Ik ben groot geworden tussen de tassen. Mijn passie om voor jou de mooiste of meest praktische tas te vinden, heb ik dus niet van een vreemde. Benieuwd naar waar het allemaal is begonnen? Ga met me mee terug in de tijd!

Onze reis begint in 1880, in het hart van Friesland. Daar is mijn overgrootopa Henk Pasveer met zijn ‘Goedkope Bazar’ al een bekend begrip. Hij is een rasondernemer met winkels in Heerenveen, Joure en Lemmer waar hij porselein en aardewerk verkoopt. Als hij op 52-jarige leeftijd plotseling overlijdt, neemt zijn zoon Jan, de broer van mijn opa Henk, het stokje over. Ook hij blijkt een succesvolle ondernemer. Als jonge jongen komt mijn opa bij zijn broer in de winkel werken en maakt hij voor het eerst kennis met het ondernemerschap. Daar ontstaat de jongensdroom om zelf ook een winkel te beginnen. Niet wetende dat hij daarmee het zaadje plant dat zal uitgroeien tot een 100 jaar oud familiebedrijf.

In 1925 waagt mijn opa de sprong in het diepe: samen met mijn oma Vera opent hij Pasveers Goedkope Bazar, later Geschenkenhuis Pasveer. In hun winkel, in een prachtig hoekpand aan de Hoofdstraat in Meppel, zijn de schappen voornamelijk gevuld met keukenspullen, porselein, speelgoed en lederwaren. Ze beginnen met niets, maar de winkel wordt een succes. Al gaat het niet zonder slag of stoot. Het is hard werken, vooral als ouders van inmiddels zes kinderen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaat al hun spaargeld er doorheen. Er blijft niets over. Veerkrachtig als ze zijn, lukt het toch om de winkel na de oorlog weer van de grond te krijgen. 

Als de vraag naar lederwaren groeit, openen mijn opa en oma in 1954 een tweede winkel in Meppel: Lederwarenhuis Pasveer is geboren. In deze winkel, tegenover het geschenkenhuis, verkopen ze naast leren tassen onder andere koffers, handschoenen, paraplu’s, portefeuilles, sigarenhouders, kametuitjes en chequeboekjes. Door regelmatig beurzen te bezoeken en goed naar de klant te luisteren, groeien ze uit tot experts op het gebied van kwaliteitslederwaren. Daarnaast onderhouden ze warme contacten met hun klanten. Zo wordt ook Lederwarenhuis Pasveer een begrip in Meppel. 

In 1965 overlijdt mijn opa en neemt mijn oom Theo het geschenkenhuis over. Helaas zorgt de opkomst van grote warenhuisketens ervoor dat het geschenkenhuis vier jaar later moet sluiten. Het lederwarenhuis blijft onder leiding van mijn oma bestaan. Mijn vader Ivo groeit net als ik op tussen de tassen. Soms helpt hij mee in de opslag of met het bezorgen van bestellingen. In eerste instantie is hij niet geïnteresseerd in het overnemen van de winkel. Totdat hij een relatie krijgt met mijn moeder Aly: zij blijkt geknipt voor het winkelwerk. Ze gaat regelmatig mee op inkoop en helpt mee in de winkel. In 1974 nemen mijn ouders de winkel over en kan mijn oma, dan 69 jaar, gaan genieten van haar welverdiende pensioen. 

Mijn ouders brengen nieuw leven in de winkel. Ze breiden zelfs uit: in 1979 komt er een tweede filiaal bij in Heerenveen. Juist daar waar onze reis begonnen is. De kern blijft onveranderd: gedrevenheid, expertise en een eerlijk en persoonlijk advies voor alle klanten. Dat zit in ons DNA. Als mijn ouders te maken krijgen met economische tegenwind, brandschade en meerdere snelkraken, tonen ook zij veerkracht.

Als klein meisje kom ik graag in onze winkel. Ik heb warme herinneringen aan de gezellige sfeer en mijn eerste vakantiebaantje. Begin 2000 help ik mijn ouders met het digitaliseren van de voorraad en ga ik samen met mijn man Jan-Gert regelmatig mee op inkoop. Mijn ouders leren ons de kneepjes van het vak. Rond diezelfde tijd krijgen we de kans om uit te breiden in Groningen en in Sneek. Met z’n vieren besluiten we om ervoor te gaan. 

In 2008 nemen we officieel het stokje over van mijn ouders. Pasveer groeit door: er komen een grotere voorraad, webshop en nieuwe winkels bij in Emmen en Drachten. Ook wij ervaren de keerzijde van ondernemen. Twee maanden na de opening van ons nieuwste filiaal in Zwolle slaat corona toe. Met man en macht houden we in die periode ons hoofd boven water. Helaas blijft ook nu de toekomst van de middenstand onzeker.

En nu zijn we in 2025. Wat zijn we trots op ons 100-jarig bestaan. Tijden veranderen, maar het DNA van Pasveer is altijd hetzelfde gebleven. Nog elke dag doen we er alles aan om een mooi assortiment samen te stellen, voor iedereen. We zorgen ervoor dat jij je, als klant, gezien en gehoord voelt. Samen met al onze enthousiaste en betrokken medewerkers. De komende jaren willen we vooral dicht bij onszelf blijven. Dichtbij wie we zijn: een warm familiebedrijf met 100 jaar aan ervaring en expertise. We blijven vernieuwen en naar de toekomst kijken, ook samen met de volgende generatie.